T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
NO: 2014/100
ANKARA - (15.12.2014) - İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala, Türkiye Büyük Millet Meclisi 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı Genel Kurul görüşmelerinde İçişleri Bakanlığı bütçesi üzerine bir konuşma yaptı.
İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala’nın konuşması şöyle;
“Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,
İçişleri Bakanlığı ile bağlı kuruluşları olan; Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nın 2013 yılı Kesin Hesabı ile 2015 yılı Bütçe Tasarısının görüşülmesi için bir aradayız.
Bu vesile ile heyetinizi şahsım ve Bakanlığım adına saygıyla selamlıyorum.
Bakanlığımızın çalışmaları ile ilgili olarak, eleştiri ve önerileriyle katkıda bulunan değerli milletvekillerine teşekkür ediyorum.
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri
Bakanlığımız;
- İç güvenlik ve asayişi sağlamak,
- Anayasamızda yazılı temel hak ve hürriyetleri korumak,
- Suç işlenmesini önlemek ve suçluları takip edip yakalamak, terörle, kaçakçılıkla ve organize suçlarla mücadele etmek,
- Karayollarında trafik düzenini sağlamak ve denetlemek,
- Sınır, kıyı ve deniz yetki alanlarımızın muhafaza ve emniyetini sağlamak,
- Vali ve Kaymakamlar aracılığıyla il ve ilçelerdeki kamu kurum ve kuruluşlarının koordinasyon içerisinde çalışmasını sağlamak,
- Mahalli idare hizmetlerinin verimli ve etkin bir biçimde yürütülmesi amacıyla standartlar oluşturmak ve yol göstermek,
- Nüfus ve vatandaşlık hizmetlerini yürütmek,
- Dernekler, sendikalar, siyasi partiler ve yardım toplama ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek,
- Düzenli (yasal) ve düzensiz (yasadışı) göçle ilgili iş ve işlemleri yerine getirmek,
Gibi devletin en temel görev ve sorumluluklarını üstlenmiştir.
Bakanlığımız, kendisine tevdi edilen bu görevleri;
- (6) Ana hizmet birimi,
- (6) Danışma ve denetim birimi,
- (7) Yardımcı hizmet birimi
- (5) Bağlı kuruluşu,
- (81) İl valiliği,
- (919) İlçe kaymakamlığı ve bunlara bağlı alt birimleri vasıtasıyla yürütmektedir.
Bakanlığımız, bu sorumluluğu layıkıyla yerine getirmek için, yurdumuzun dört bir tarafında teşkilatlanmıştır.
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,
Bakanlık olarak, görevli ve sorumlu olduğumuz alanlarda son bir yılda yaptığımız çalışmalar ve aldığımız sonuçlar hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum.
İç güvenlik hizmetleri, Bakanlığımızın bağlı kuruluşları olan Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı vasıtasıyla yürütülmektedir.
Bugün itibarıyla, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde 270.009, Jandarma Genel Komutanlığı’nda 196.038 ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda 5.727 personel görev yapmaktadır.
Ülkemizin, alan olarak;
- % 93’ü jandarma görev ve sorumluluk bölgesinde,
- % 7’si ise polis görev ve sorumluluk bölgesindedir.
Toplam nüfusun;
- % 86’sı polis,
- % 14’ü ise jandarma bölgesinde yaşamaktadır.
Ülkemizin toplam (8.484 km) uzunluğundaki kıyı şeridinin, karasularımızın ve ülkemiz yüzölçümünün yaklaşık yarısı büyüklüğündeki (378.000 km²) deniz yetki alanlarımızın güvenliği de Sahil Güvenlik Komutanlığı’nca sağlanmaktadır.
Güvenlik hizmetlerinin sunumunda, suçun işlenmeden önlenmesini ve bunu sağlamak için caydırıcı tedbirler geliştirmeyi öncelikli politika olarak benimsedik ve çalışmalarımızı bu çerçevede yürütüyoruz.
Bakanlığım döneminde, güvenlik hizmetlerinin etkin olarak yerine getirilmesi amacıyla, vatandaş odaklı hizmet anlayışı doğrultusunda, teknolojik imkânlardan da istifade edilerek hizmet kalitesini ön plana çıkaran çalışmalar yapılmıştır.
Bu çerçevede;
- Suçla mücadelede, öncelikle önleyici tedbirlere ağırlık verilmiştir.
- Özellikle büyük şehirlerde, 24 saat esasına göre havadan devriye, keşif ve gözetleme faaliyetleri yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır.
- Suçların soruşturulmasına ilişkin teknik ve idari kapasite geliştirilmiş, güvenlik teşkilatlarımız bünyesinde, her türlü teknolojik imkâna ve uluslararası akrediteye sahip modern kriminal laboratuvarlar kurulmuştur.
- Suçla mücadelede önemli katkı sağlayan ve MOBESE olarak da bilinen Kent Güvenlik ve Yönetim Sistemi’nden (KGYS) azami oranda yararlanılmış, 81 ilimizin tamamında ve büyük ilçelerimizde bu altyapı kurulmuştur.
- Organize suç örgütlerine yönelik planlı operasyonlarla, bu örgütlerin birçoğu etkisiz hale getirilmiş ve bu sayede vatandaşımızın devlete olan güveni pekiştirilmiştir.
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,
Suçla mücadeleyi etkin kılmanın, güvenli ve huzurlu bir ortam sağlamanın yolu, güvenlik hizmetlerine toplumun katılımı ve desteğinden geçmektedir.
Bu amaçla başlatılan "Toplum Destekli Polislik Projesi” 81 ilimizde başarıyla uygulanmaktadır.
Toplumun huzurunu bozan, korku ve endişeye sebep olan asayiş suçlarıyla etkin bir şekilde mücadele etmek amacıyla 81 ilimizde kurulan Güven Timleri ve Yıldırım Ekipleri’nin çalışmaları ile önemli başarılar elde edilmiştir.
Geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz ve çocuklarımızın, güvenli ve sağlıklı bir ortamda eğitim alması için bakanlığımız ile millî eğitim bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde hazırlanan “Güvenli Okul Güvenli Eğitim Projesi” başarıyla uygulanmaktadır.
Organize suçlarla mücadeleyi sistematik ve etkin kılmak için, Organize Suçlarla Mücadele Ulusal Strateji Belgesi doğrultusunda hazırlanan 2013-2015 Organize Suçlarla Mücadele Eylem Planı çerçevesinde yaptığımız çalışmalarla, toplum güvenliğini olumsuz etkileyen ve kamu düzenini bozmaya yönelik pek çok suç girişimi yapılan operasyonlar sayesinde işlenmeden önlenmiştir.
Bakanlığımızca, gençlerimizin ve çocuklarımızın uyuşturucu maddelerden uzak tutulması amacıyla, uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadeleye özel bir önem ve öncelik verilmektedir.
Başta gençlerimiz olmak üzere, vatandaşlarımızı uyuşturucudan korumak amacıyla yürütülen NARKOTİM Projesi’nin 2015 yılı içinde ülke geneline yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.
Ülkemizi ekonomik ve sosyal olarak olumsuz etkileyen kaçakçılık kaçakçılıkla etkin olarak mücadelede etmek amacıyla, bakanlığımız ile gümrük ve ticaret bakanlığı arasında “Kaçakçılıkla Mücadele Alanında İşbirliği Protokolü” imzalanmış olup protokol başarı bir şekilde uygulanmaktadır.
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,
Son yıllarda önemi gittikçe artan göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suçları ile mücadelede, uluslararası alanda faaliyet gösteren suç organizasyonlarının irtibatlarının ortaya çıkarılması amacıyla, uluslararası işbirliği çalışmalarına ağırlık verilmektedir.
Ülkemiz, Avrupa göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle jeopolitik açıdan son derece hassas bir konumdadır.
Aynı zamanda ülkemiz, her geçen gün yenisi eklenen iç karışıklıklar ve siyasi çalkantıların yaşandığı bir bölgenin merkezi konumunda bulunmaktadır.
Türkiye, bu hassas konumu sebebiyle yasa dışı transit göç hareketlerine maruz kalmaktadır. ayrıca ülkemiz, artan refah seviyesi nedeniyle hedef ülke olarak da yasadışı göç hareketlerinden etkilenmektedir.
Ülkemiz, yasa dışı göçe karşı ulusal düzeyde etkin tedbirler alarak bu konudaki kesin tavrını ortaya koymuştur.
Halen ülkemizde ikamet izin belgesi almış 404.900 yabancı bulunmaktadır.
Bununla birlikte, ülkemizde bireysel uluslararası koruma/iltica başvurusunda bulunmuş 94.544 yabancı da serbest ikamete tabi tutulmaktadır.
Son yıllarda başta Suriye olmak üzere, komşu ülkelerde meydana gelen iç çatışmalardan dolayı çok sayıda yabancı, ülkemize kitlesel göç halinde gelmiştir.
9 Aralık 2014 tarihi itibarıyla;
- Ülkemizde bulunan Suriyelilerin sayısı 1 milyon 617 bin 110 dur.
- Bunlardan 1 milyon 390 bin kişinin biyometrik kayıtları yapılmıştır.
- Kayıtları yapılan Suriyelilerin yaklaşık 225 bin’i 10 ilde bulunan 22 Barınma Merkezinde barındırılmaktadır.
- Ayrıca 2014 yılında 96 bin 873 Suriyeli yabancıya ikamet izni düzenlenmiştir.
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,
Trafik kazalarındaki kayıplarımızı asgariye indirmek ve kademeli olarak ortadan kaldırmak amacıyla, 2011-2020 yılları arasında trafik kazalarında meydana gelen ölümleri % 50 oranında azaltmayı hedefleyen “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı” doğrultusunda “Trafik Güvenliği Platformu” kurulmuştur.
Bu bağlamda; ülke genelinde trafik güvenliği alanında faaliyet gösteren tüm oluşumların çatısı olması planlanan Trafik Güvenliği Platformu ile, başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, iş dünyası ve medya ile birlikte toplumu oluşturan her kesimden kurum ve kişilerin desteğinin sağlanması amaçlanmaktadır.
Yapılan araştırmalarda kazalarda meydana gelen ölümlerin;
- Emniyet kemeri kullanılması durumunda % 50,
- Hız limitlerine uyulması halinde ise % 35-40 oranında azaldığı tespit edilmiştir.
Trafik kontrol ve denetimlerinde, öncelikle kazaların önlenerek vatandaşlarımızın can ve mal kaybının asgariye indirilmesi hedeflenmektedir.
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,
Bakanlığımca güvenlik personelinin nitelik ve nicelik olarak geliştirilmesine büyük önem verilmektedir.
AK PARTİ iktidarı olarak ilk kez üniversite mezunu gençlerimize polis olmanın yolunu açtık.
- 2002 yılında % 21 olan yüksekokul ve fakülte mezunu polis oranını,
- Bugün itibarıyla % 90’ın üzerine ulaştırdık.
Polis Akademisi, değişen şartlara uyum sağlamak amacıyla, demokrasi standartları yüksek ülkelerdeki polis eğitimleri de dikkate alınarak, yeniden yapılanma sürecinden geçirilecektir.
Sivil, demokratik değerleri içselleştirmiş ve insan haklarına saygılı polis memurları ve amirleri yetiştirmek için bu reform sürecini önemsiyoruz.
Jandarma Genel Komutanlığı personel yapısının uzmanlaştırılması çalışmaları devam etmektedir.
Bugün itibarıyla Jandarma Genel Komutanlığı personelinin % 35’i profesyonel görevlilerden oluşmaktadır.
2015 ve sonrasında uzman personel alımına devam edilerek profesyonelleşme oranı yükseltilecektir.
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,
Hükümet olarak, temel insan hakları ve özgürlüklerinin korunmasına büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda, son 12 yılda çok önemli yasal düzenlemeleri hayata geçirdik.
Suç ve suçluyla mücadelede insan hakları ihlallerine konu olan uygulamaların üzerine şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da büyük bir kararlılıkla gidilecektir.
İnsan hakları ihlali iddialarına konu olan görevliler hakkında gerekli adli ve idari işlemler hiçbir müsamahaya yer vermeyecek şekilde yürütülmektedir.
Bu çerçevede, Bakanlığım bünyesindeki Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı’na bağlı “İnsan Hakları İhlalleri İnceleme Bürosu”na intikal eden insan hakkı ihlali iddiaları, bu konuda kurs görmüş Mülkiye Müfettişleri marifetiyle incelenmektedir.
Bakanlığımız tarafından hazırlanan, güvenlik personeli ile ilgili şikâyetlerin daha etkili soruşturulması ve izlenmesi için Genel Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulmasına İlişkin Kanun Tasarısı, T.B.M.M.’nin ilgili komisyonlarında görüşülmüş ve Genel Kurul gündemine getirilmiştir.
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,
Hükümet olarak, güvenlik hizmetlerinin vatandaşlarımıza daha etkin bir şekilde sunulması amacıyla, iç güvenlik birimlerimizin her türlü bina, araç, gereç ve diğer ihtiyaçlarının zamanında karşılanmasına özel önem veriyoruz.
Bakanlık olarak; işlenen suçların hızlı bir şekilde aydınlatılması amacıyla, modern bilimsel metot ve teknikler kullanılarak delilden sanığa ulaşılması, üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir husustur.
Bu itibarla, güvenlik birimlerimizin en yeni teknolojilerden azami derecede istifade etmelerine özel önem vermekteyiz.
Suç işlenmesinin önlenmesi ve işlenen suçların faillerinin yakalanması konusunda büyük yararını gördüğümüz MOBESE (KGYS) sistemini ülkemizin her yanında yaygınlaştırdık.
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,
“Terörizm”, ülkemizin yıllardır mücadele ettiği en önemli güvenlik sorunlarının başında gelmektedir.
Terörizm sorununu ortadan kaldırmaya yönelik etkin mücadele yöntemleri üzerinde çalışmakta olan hükümetimiz, bu alanda üst düzeyde bir koordinasyon ve işbirliği ihtiyacının karşılanması amacıyla strateji ve politikalar geliştirmektedir.
2002 yılından itibaren kararlı bir şekilde uygulanan demokratikleşme adımlarının bir devamı olarak; daha güçlü, demokratik, özgür ve huzurlu bir Türkiye için Çözüm Süreci hayata geçirilmiştir.
Ülkemizin on iki yıllık demokratikleşme birikimi üzerine inşa edilen çözüm sürecinin nihai hedefi, terörün tamamen sona erdirilmesi, toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi ve Türkiye’nin ileri demokrasi hedefine ulaşmasıdır.
Ülkemizdeki huzur ve güven ortamını sürdürmek, terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejiler geliştirmek ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere, hükümetlerimiz döneminde kurulan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı terörle mücadeleye yönelik çalışmalarına devam etmektedir.
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,
Bakanlık olarak, şehit ailelerimiz ve gazilerimizin her türlü sorunları ile yakından ilgileniyoruz.
Şehit ve malul yakınları ile çalışabilecek durumdaki malullerin işe yerleştirme işlemleri 1996-2014 yılları arasında Bakanlığımız Personel Genel Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilmiş,
Bu süre içerisinde toplam 16.502 hak sahibi kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilmiştir.
Terörle Mücadele Kanunu gereğince, Bakanlığımızca yürütülen, şehit ve malul yakınları ile çalışabilecek durumdaki malullerin işe yerleştirme iş ve işlemleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na devredilmiştir.
Köy korucuları dâhil, Bakanlığımız mensuplarından, terörle mücadelede şehit olanların yakınları ile yaralananlara tazminat ödenmektedir.
Nakdî Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereğince;
- 2013 yılında 2 milyon 259 bin TL,
- 2014 yılında, Kasım ayı sonu itibarıyla, 2 milyon 696 bin TL nakdi tazminat ödemesi yapılmıştır.
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,
Yeni Büyükşehir Yasası çerçevesinde Türkiye’de;
- 51 İl özel idaresi,
- 1.396 Belediye,
- 18.335 Köy bulunmaktadır.
1.396 belediyenin;
- 30’u Büyükşehir belediyesi,
- 51’i İl belediyesi,
- 519’u Büyükşehir ilçe belediyesi,
- 400’ü İlçe belediyesi,
- 396’sı Belde belediyesidir.
30 Mart 2014 Mahalli İdareler Seçimleri sonucunda ülkemizdeki nüfusun % 93’ü belediye sınırları içerisinde, % 7’si belediye sınırları dışında yaşamaktadır.
Belediye nüfusunun % 83’ü büyükşehirlerde, % 17’ise il, ilçe ve belde belediyeleri sınırları içerisinde yaşamaktadır.
AK PARTİ iktidarı ile birlikte Türkiye’de mahalli idarelere yönelik önemli reformlar gerçekleştirilmiştir.
Yaptığımız bu çalışmalarla belediyeler ve il özel idarelerinin yetki alanları genişletilmiş, gelirleri artırılmış, vesayet denetiminin kapsamı asgariye indirilmiştir.
Yerel yönetimlerin kaynaklarının artırılması, hükümetimiz tarafından sürekli bir hedef olarak görülmüş ve bu konuda çıkardığımız kanunlarla, yerel yönetimlerin mali kapasiteleri önemli oranda artırılmıştır.
Yine bu reformlarla, mahalli idarelerde personel istihdamı kolaylaştırılmış, nitelikli personel çalıştırılmasına imkân verilmiş ve yerel yönetimlerimizin etkili hizmet sunumunu esas alan bir teşkilat yapısına kavuşması sağlanmıştır.
Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı ve en önemli kırsal kalkınma projelerinden biri olan KÖYDES Projesi kapsamında 2005-2014 yılları arasında valilik ve kaymakamlıklara 9 milyar 74 milyon TL ödenek gönderilmiştir.
KÖYDES Projesi kapsamında yapılan çalışmalarla;
Köy yollarında;
- 107.152 km asfalt yol (47.343 km birinci kat, 59.809 km ikinci kat)
- 2.801 km beton yol,
- 79.747 km stabilize yol,
- 1.818 km ham yol,
- 5.510 km tesviye,
- 40.705 km onarım,
- 16 milyon 761 bin m² parke taşı, ,
- 36.924 adet menfez,
- 1.309 adet köprü tamamlanmıştır.
Yine KÖYDES Projesi kapsamında;
- İçme suyu bulunmayan 4.260 köy ve bağlısına şebekeli içme suyu tesisi yapılmış,
- İçme suyu yetersiz 47.918 köy ve bağlısının içme suyu tesisleri yenilenmiştir.
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,
Vatandaşlarımıza yönelik temel hizmetlerden birisi de nüfus ve vatandaşlık işlemleridir.
Bakanlığımızın son yıllarda yaptığı çalışmalarla bu hizmetlerde önemli değişim ve dönüşümler gerçekleştirilmiştir. Nüfus ve vatandaşlık hizmetlerinde bürokrasiyi azaltıcı tedbirler uygulamaya konulmuş ve iş süreçleri hızlandırılarak vatandaş memnuniyeti artırılmıştır.
Bu kapsamda; nüfus ve vatandaşlık hizmetleri alanında hayata geçirilen MERNİS, T.C. Kimlik Numarası, Kimlik Paylaşımı Sistemi, Adres Kayıt Sistemi ve Mekânsal Adres Kayıt Sistemi uygulamaları başarıyla yürütülmektedir.
MERNİS (merkezi nüfus idaresi sistemi) sayesinde, nüfus kayıtlarının elektronik ortamda ve merkezi bir yapıda gerçekleştirilmesine ve tutulmasına imkân sağlanmıştır.
Bakanlığımızca; kamu hizmetlerinin daha az maliyetle, daha etkin olarak ve vatandaşlarımızın günlük hayatlarını kolaylaştırıcı bir şekilde sunulması amacıyla uygulanan projelerden birisi de “112 Acil Çağrı Merkezleri Projesi” dir.
Ülkemizde farklı acil çağrı durumları için (yangın, sağlık, güvenlik-asayiş) hâlihazırda farklı hizmet numaraları kullanılmakta, acil durum çağrısı yapma ihtiyacı halindeki vatandaşlarımız, birden çok numarayı bilmek zorunda kalmaktadır.
Bu durum olaylara müdahaleyi geciktirmekte, zaman ve kaynak israfına yol açmaktadır.
Bu sakıncayı gidermek ve birden fazla olan acil çağrı numaralarının, tek numara altında toplanması amacıyla Bakanlığımız koordinesinde “112 Acil Çağrı Merkezleri Projesi” yürütülmektedir.
Proje kapsamında, 12 ilimizde çağrı merkezleri faaliyete geçirilmiştir.
2014 yılı sonuna kadar 13 ilimizde, sonrasında da diğer illerimizde merkezlerin faaliyete geçirilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir.
Bakanlık olarak sivil toplum örgütlerine büyük önem veriyor ve onları destekliyoruz. Sivil toplum kuruluşları, sivil toplumun, katılımcılığın, çoğulculuk ve demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır.
Aralık 2014 tarihi itibarıyla ülkemizde toplam aktif dernek sayısı 104.289’dur.
“Dernekler Bilgi Sistemi Projesi” derneklerle ilgili yürütmekte olduğumuz önemli çalışmalarımızdandır.
Proje ile; on-line dernek kuruluşu başta olmak üzere her türlü dernek iş ve işlemlerinin elektronik ortamda yapılabilmesine imkan sağlanacaktır.
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,
Bakanlığımızın 2014 yılı içerisinde yapmış olduğu ve önümüzdeki yıllarda yapacağı çalışmaları özet olarak aktarmaya çalıştım.
Toplumsal alanın hemen her aşamasında vatandaşlarımıza yönelik hizmetler gerçekleştiren Bakanlığımıza, şüphesiz önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir.
Bu görev ve sorumlulukların layıkıyla yerine getirilebilmesi, yürütülecek faaliyetlerin finansman giderlerinin genel bütçe çerçevesinde karşılanmasıyla mümkündür.
Son olarak; İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşları için 2015 yılı bütçe tasarısında öngörülen rakamlar hakkında bilgi vermek istiyorum.
2015 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısında Bakanlığımıza 3 milyar 898 milyon 467 bin TL ödenek ayrılmıştır.
2014 yılında Bakanlığımıza tahsis edilen ödeneğe göre % 9,79 artış söz konusudur.
Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığımızın bütçesi, bir önceki yıla göre % 5,9 artışla 22 milyon 183 bin TL,
Emniyet Genel Müdürlüğümüzün bütçesi, bir önceki yıla göre % 6,44 artışla 17 milyar 623 milyon 719 bin TL,
Jandarma Genel Komutanlığımızın bütçesi, bir önceki yıla göre % 5,4 artışla 6 milyar 489 milyon 530 bin TL,
Sahil Güvenlik Komutanlığımızın bütçesi ise, bir önceki yıla göre % 11,87 artışla 506 milyon 226 bin TL olarak belirlenmiştir.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğümüzün bütçesi ise bir önceki yıla göre % 43,19 artışla 179 milyon 890 bin TL olarak öngörülmüştür.
Saygıdeğer heyetinizin tasvipleri olduğu takdirde, bütçemizle tahsis edilecek olan kaynakların, Bakanlığımızın görev alanında bulunan hizmetleri yerine getirirken, etkin, verimli ve hizmete en uygun biçimde kullanılması yönünde her türlü gayret gösterilecektir.
Şahsım ve Bakanlığım adına teşekkür ediyor,
2015 yılının Ülkemize ve Milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyor, heyetinizi saygıyla selamlıyorum.”