İş Zekası

Proje Sahibi
İçişleri Bakanlığı
Projeyi Gerçekleştiren
Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü

Projenin Konusu ve Amacı

İş zekâsı uygulamalarının kullanılmasının temel amaçları, kurumların mevcut durumunu analiz etmek ve olası risklere göre vaktinde pozisyon alabilmelerini sağlamaktır.

Çeşitli veri kaynaklarından elde edilen verilerin ayrıştırılıp kümelenerek bir düzen altında depolanması, depolanan verilerin istatistiki yöntemler ile ilişkilendirilmesi ve her düzeyde bilgi kullanıcısı için yetkiler dâhilinde gerekli bilgilerin raporlanmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.

Organizasyonların günümüzde giderek daha kurumsal yapılar haline gelmesi nedeniyle karmaşık bilgi sistemlerinin kullanılmasını gerektirmektedir. Bu amaçla; mümkün olduğunca hızlı olmak ve en iyi kararları alabilmek amacıyla, ihtiyaç duyulan çok sayıda bilginin elde edilebilmesi için günümüzde yaygın olarak iş zekâsı platformları kullanılmaktadır.

İş Zekası Ne Demektir? 
İş amaçları için ham veriyi anlamlı ve kullanışlı bilgiye dönüştüren teoriler, metodolojiler, süreçlerin, mimarilerin ve teknolojilerin bir kümesidir. İş Zekâsı, yeni fırsatlar tanımlamak ve geliştirmeye yardım etmek için büyük miktarlarda bilgi yönetir. Yeni fırsatlar ve etkili stratejiler geliştirebilmek için kullanılır.
 
Organizasyonların günümüzde giderek daha kurumsal yapılar haline gelmesi nedeniyle karmaşık bilgi sistemlerinin kullanılmasını gerektirmektedir.Bu amaçla; mümkün olduğunca hızlı olmak ve en iyi kararları alabilmek amacıyla, ihtiyaç duyulan çok sayıda bilginin elde edilebilmesi için günümüzde yaygın olarak iş zekâsı platformları kullanılmaktadır.
 

Projenin Çalışması ve Yönetimi

İş zekâsı uygulamaları veriyi bilgiye dönüştürür, kurumların kaynaklarını daha verimli bir şekilde kullanmasını sağlar, operasyon etkinliğini artırır. Tüm bu amaçlara ulaşmak için analitik araçları kullanır ve bu sayede veri toplama, veri depolama ve bilgi yönetimini birleştirmektedir.
 
İş zekâsı sistemlerinin sağladığı faydalar;
  • Karar verme süreçlerini hızlandırmak ve riskleri azaltmak,
  • Verileri; grafikler, haritalar, tablolar, hız göstergeleri vb. gibi çok çeşitli görsel ve kullanıcıyla etkileşimli bileşenleri kullanarak sunar. Bu sayede etkin, anlaşılır ve kolay veri analizleri yapılmasını sağlar.
  • Karar vericilerin istediği yerde ve zamanda analizlere mobil, tablet veya bilgisayar üzerinden erişebilmesi, böylelikle karar alma sürecinin etkinliğinin artırılması,
  • İstatistiksel yöntemler kullanılarak geleceğe yönelik tahmin ve kestirimlere ulaşılabilmesi,
  • Tek bir ortam üzerinden güvenilir kurumsal bilgiye erişim imkânı,
  • Kurumsal olarak iş sürekliliği ve verimliliğini artırmak.
 

Projenin Sonucu

Bakanlığımızın yürütmekte olduğu projelerin tamamının altyapısını iş zekâsı uygulamaları oluşturulmuştur. Bunlardan bazıları;
 

NOT: Bu yazıdaki görsellerdeki veriler, ekranların çalışma şeklini göstermek amacıyla rastgele oluşturulmuş, gerçek olmayan verilerdir.

 

Açık Kapı Raporu

Açık Kapı Projesi kapsamında vatandaşlar tarafından yapılan başvurular analiz edilerek İş Zekâsı uygulamaları hazırlanmıştır. Yapılan başvuruların il ve ilçe bazında dağılımları verilmektedir. Başvuruların geliş türüne, durumlarına ve sonuç türlerine göre dağılımları da detaylı olarak analiz edilebilmektedir.

İLYAS - İl Yatırım Takip Sistemi Raporu

İlyas Projesi kapsamında iller tarafından sisteme kayıt edilen projelere ait veriler analiz edilerek İş Zekâsı uygulamaları oluşturulmuştur. Oluşturulan raporlama sistemi sayesinde kamu yatırımları; bakanlık ve yatırımcı kuruluş bilgilerini, sektörel dağılım ve proje durumlarını, il ve ilçe bilgilerini ve ihale bilgileri ile proje gerçekleşme düzeylerini ihtiva edecek şekilde görsel ve harita tabanlı bir şekilde izlenebilmektedir.

İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü tarafından üç ayda bir yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantılarında da rapor aktif şekilde kullanılmaktadır.

Seyahat Başvuruları Raporu

2020 Karonavirüs Salgını sürecinde seyahat kısıtlamaları nedeniyle vatandaşlar, Vefa Bilgi Sistemi ve e-Başvuru üzerinden seyahat izin başvurusunda bulunmuşlardır. İş Zekâsı uygulamaları aracılığıyla birbirinden farklı ortamda yer alan bu sistemlere ait veriler birleştirilerek tek bir ortamda sunulan bir rapor haline getirilmiştir. Bu kapsamda tüm başvurular, 65 yaş üstü seyahat izin başvuruları ve çay hasadı başvuruları verileri olarak ayrı ayrı uygulamalar halinde tasarlanmıştır.

 

Uyuşturucu Karar Destek Sistemi Raporu

Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Ticaret Bakanlığı tarafından gönderilen ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü sorumluluğunda ortak veritabanında toplanan uyuşturucu olaylarına ait verilerin analiz edilmesi ile İş Zekâsı uygulamaları oluşturulmuştur. Olay sayılarının kurum, il ve ilçe bazında dağılımları, olaylarda yakalanan uyuşturucu madde miktarlarının madde türlerine göre dağılımları, olayların suç türüne göre dağılımları gibi bilgiler raporda yer almaktadır.

 

Bakana Mesaj Raporu

İçişleri portalinden akan veriler Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki veri tabanında toplanmış, analiz edilmiş ve sonrasında İş Zekâsı uygulaması oluşturulmuştur. Mevcut raporda veriler, gönderilen mesajların niteliğine, konusuna ve kurumlara göre ayrı ayrı analiz edilmiş ve görsel olarak da daha kolay anlaşılır bir formatta sunulmuştur.

Burada örneklerini sunduğumuz çalışmaların haricinde İçişleri Bakanlığı bünyesinde kullanılmakta olan veya halen tasarımı devam eden birçok iş zekâsı uygulaması bulunmaktadır.

 
 
Close menu