İçişleri Bakanlığı 2015-2019 Stratejik Planının hazırlık süreci, 2013 yılı Nisan ayı içerisinde 03.04.2013 tarih ve 951 sayılı Müsteşarlık Makamı oluru ile başlatılmıştır. Sürecin ilk adımında “Hazırlık Programı” oluşturulmuştur. Bu program kapsamında Stratejik Plan çalışmalarının yürütülmesinden ve koordinasyonundan sorumlu olan Strateji Geliştirme Başkanlığında “Stratejik Plan Yürütme ve Koordinasyon Grubu”, Bakanlık merkez birimlerinde ise “Stratejik Planlama Ekibi” (SPE) ve her birimde SPE üyesi başkanlığında “Çalışma Grupları” teşekkül edilmiştir.
Ekiplerin oluşturulmasını müteakip SPE, planın hazırlık aşamalarına ilişkin bilgilendirilmiştir. Ayrıca durum analizi aşamasında danışmanlık hizmeti alınması hususu SPE ile karara bağlanmıştır.
Bu karar doğrultusunda Stratejik Planın “Durum Analizi” çalışmaları için danışman firma ile Strateji Geliştirme Başkanlığı, süreç içerisinde atılacak adımları, çalışma takvimini ve ihtiyaçları belirlemiştir. Bu kapsamda, “İç Yapı Analizi Bilgi Formları, Dış Çevre Analiz Formları ile İç ve Dış Paydaş Anket Formları” üzerinde teknik çalışmalar yürütülerek, taslak formlar hazırlanmıştır.
Hazırlanan formlar ve anket soruları, Strateji Geliştirme Başkanlığı’nca Bakanlık birimleri ile paylaşılmıştır. Birimlerin, söz konusu formlardaki sorulara ilişkin görüşleri, SPE toplantısında ele alınarak, katılımcı bir anlayışla iç ve dış paydaş anket formları ile çevre analizi formuna son şekli verilmiştir.
Stratejik Plan Yürütme ve Koordinasyon Grubu ile Danışman Firmanın işbirliği içerisinde yaptıkları çalışmalar neticesinde, İç Paydaş Anketi, Bakanlık Merkez Birimlerine, Bağlı Kuruluşlara ve 81 İl Valiliğine, Dış Çevre Analizi Bilgi Formu Bakanlık Merkez Birimlerine ve Dış Paydaş Anket Formu ise dış paydaşlara gönderilmiştir.
Durum Analizi için gerekli formların birimlerce sağlıklı bir şekilde doldurulması amacıyla Bakanlık Konferans Salonunda stratejik planlama ve durum analizi çalışmalarına yönelik bir eğitim gerçekleştirilmiş, katılımcılar analiz formlarının içerikleri ve doldurulma yöntemleri konusunda bilgilendirilmiştir. Eğitime, “SPE” ve” Çalışma Grubu” üyeleri aktif bir katılım sağlamıştır.
2013 yılı Haziran ayı itibariyle iç ve dış paydaş anketleri Türkiye genelinde 12.857 iç paydaş ve 12.632 dış paydaş tarafından doldurulmuş olup, anket sonuçları Temmuz ayı itibariyle analiz edilmiştir. Bu sürece paralel olarak dış çevre analiz formları, Bakanlık birimlerince ve birim amirlerinin liderliğinde yapılan beyin fırtınası toplantıları sonucunda doldurulmuş ve çevre analiz raporu hazırlanmıştır. Haziran-Temmuz 2013 döneminde ise birim amirleriyle odak grup toplantıları ve mülakatlar gerçekleştirilerek, durum analizine girdi oluşturacak görüşler derlenmiştir.
Ağustos ayı itibariyle İç Yapı, İç Paydaş, Dış Paydaş ve Dış Çevre Analizi bulguları, merkez birimleri ve bağlı kuruluşların görüş ve değerlendirmelerine açılmış ve SPE ile analiz bulguları üzerinde değerlendirmeler yapılmıştır. Bu bulgulardan Bakanlığımızın güçlü ve zayıf yanları tartışmaya açılarak, GZFT analizine son şekli verilmiştir. Yapılan tüm bu çalışmaların sonucunda 2015-2019 Stratejik Planı’na girdi oluşturacak şekilde Durum Analizi Raporu ve 2010-2014 Stratejik Planın Değerlendirilmesine ilişkin bir rapor hazırlanmıştır.
Durum Analizi Raporu ve Stratejik Plan Yürütme ve Koordinasyon Grubunca birimlere çalışmalarında yol gösterici ve kolaylaştırıcı nitelikte hazırlanan “Stratejik Plan Hazırlama Kılavuzu” Bakanlık Merkez Birimleri ve Bağlı Kuruluşlara gönderilmiş, bu birimlerden Misyon, Vizyon, Temel Değerler, Stratejik Amaç ve Hedefler ile Strateji ve Göstergeler belirleyerek, hedeflere yönelik Maliyetlendirme çalışmaları yapmaları istenmiştir.
Bu süreçte Stratejik Plan Yürütme ve Koordinasyon Grubunda görevli uzman personel tarafından farklı ülkelerin (ABD, Almanya, İngiltere, Yeni Zelanda, Kanada ve Finlandiya) Bakanlığımıza benzer görev yürüten bakanlıklarının stratejik planları incelenmiştir. Öte yandan, Türkiye’deki özellikle ikinci planını hazırlayan bakanlıkların stratejik planları da gözden geçirilmiştir. Bunların yanında Onuncu Kalkınma Planı gibi üst politika belgeleri incelenerek, Bakanlığımız görev alanı ile ilgili olan ve sorumluluğunda bulunan hususlar derlenmiş, Bakanlık birimlerinin bilgisine ve istifadesine sunulmuştur.
Birimlerin çalışmalarını müteakip, söz konusu önerilerin katılımcı bir anlayışla tartışılması ve 2015-2019 Stratejik Plan Taslağının oluşturulması amacıyla 4-6 Aralık 2013 tarihleri arasında SPE üyelerinin ve çalışma gruplarının katılımı ile “Stratejik Plan Çalıştayı” gerçekleştirilmiştir. Yapılan Çalıştay’da, SPE üyeleri tarafından “misyon, vizyon ve temel değerler, stratejik amaç ve hedefler ile strateji ve performans göstergeleri” katılımcı bir anlayışla belirlenerek, taslak olarak hazırlanmıştır.
Süreç boyunca hazırlanan tüm dokümanların rehberliğinde Stratejik Plan Yürütme ve Koordinasyon Grubu çalışmaları ile neticelenen Stratejik Plan taslak metni 21 Ocak 2014 tarihinde Üst Yönetici başkanlığında toplanan Strateji Kuruluna sunulmuştur. Kurul, taslak metin üzerinde yapmış olduğu yoğun ve titiz çalışmalar neticesinde “Misyon, Vizyon, Temel Değerler, Stratejik Amaç ve Hedefler ile Strateji ve Göstergelere” son şeklini vererek, İçişleri Bakanlığı 2015-2019 Stratejik Plan taslağını onaylamıştır.
Onaylanan stratejik plan taslağı değerlendirilmesi için Kalkınma Bakanlığına gönderilmiştir. Kalkınma Bakanlığı değerlendirme raporu, tüm birimler ile paylaşılmış ve birimlerin revize talepleri doğrultusunda taslak plana son şekli verilmiştir.
İçişleri Bakanlığı 2015-2019 Stratejik Planı 13/10/2014 tarihli ve 2668 sayılı Bakan Onayı ile yürürlüğe konmuştur.
STRATEJİK PLAN YÜRÜTME VE KOORDİNASYON GRUBU
|
Adı-Soyadı
|
Görev Unvanı
|
Dr. Muhammet KIRILMAZ
|
Daire Başkanı – Grup Başkanı
|
Yahya Can DURA
|
İl Planlama Uzmanı – CGAP (Sertifikalı Kamu Denetçisi)
Grup Sorumlusu
|
Coşkun KARAKOÇ
|
İl Planlama Uzmanı
|
A. Kadir HAYTA
|
İl Planlama Uzmanı – CGAP (Sertifikalı Kamu Denetçisi)
|
Şeref AKALIN
|
İl Planlama Uzmanı
|
Dilek BİLGİN
|
İl Planlama Uzmanı
|
Mehmet AKÇAKAYA
|
İl Planlama Uzmanı
|
Zafer SEĞMEN
|
Mali Hizmetler Uzmanı
|
Burak ÇANKAYA
|
V.H.K.İ
|